Terug naar het overzicht

18-11-2021

Wereldgeschiedenis van Nederland krijgt een deel 2

Het Huygens Instituut en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis gaan een tweede ‘Wereldgeschiedenis van Nederland’ samenstellen. Het voornemen is om het in het najaar 2022 te laten verschijnen.

In 2018 verscheen de ‘Wereldgeschiedenis van Nederland’. Het boek werd goed ontvangen in de pers en er werden meer dan 25.000 exemplaren van verkocht. Nu komt er een tweede deel. Het Huygens Instituut en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) gaan hiervoor een hernieuwde samenwerking aan met uitgeverij AmboAnthos. De redactie zal bestaan uit Leo Lucassen, Lex Heerma van Voss, Marjolein ’t Hart, Manon van der Heijden en Nadia Bouras.

De ‘Wereldgeschiedenis van Nederland’ geeft een verantwoorde, goed leesbare injectie in het debat, en laat zien hoe voor tal van ontwikkelingen en gebeurtenissen de Nederlandse geschiedenis vertakt is met de wereld. Naast beïnvloeding over en weer, krijgt ook de vergelijking van Nederlandse ontwikkelingen met buitenlandse aandacht. De ‘Wereldgeschiedenis van Nederland’ is opgebouwd uit korte hoofdstukken, gekoppeld aan een jaartal, lopend van de prehistorie tot het heden. De opzet is hetzelfde als in deel 1, maar zal tegemoet proberen te komen aan het belangrijkste punt van kritiek op het eerste deel: het ontbreken van buitenlandse stemmen onder de auteurs. Maar de redactie roept ook Nederlandse historici op vooral weer massaal voorstellen in te sturen.

Gerelateerde nieuwsberichten