Terug naar het overzicht

18-06-2018

Virtuele tentoonstelling Rooswijk online

Vanaf 18 juni 2018 is de door het Huygens ING ontwikkelde virtuele tentoonstelling over het VOC-schip Rooswijk live. In de tentoonstelling lees je het verhaal over het schip dat in 1740 voor de Engelse kust met man en muis verging. Het is voor een groot deel gebaseerd op een onderzoeksrapportage uit 2017 van het IISG.

In 2016 blijkt uit een verkenning van het wrak van de Rooswijk door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) dat de overblijfselen worden bedreigd door erosie en schatgravers. In 2017 start daarom het project #Rooswijk1740, waarin de RCE samen met de Engelse erfgoedorganisatie Historic England en diverse andere partners een grootschalige archeologische expeditie organiseert. Tegelijkertijd vindt in opdracht van de RCE historisch onderzoek plaats naar de lading en bemanning van het schip, dat door het IISG en twee genealogen wordt uitgevoerd. Van 18 juni tot 15 augustus 2018 gaat een team van maritiem archeologen de vindplaats van het VOC-schip de Rooswijk verder onderzoeken en opgraven.

In opdracht van de RCE ontwikkelde het Huygens ING de virtuele tentoonstelling Rooswijk. Hierin staat het verhaal van het schip en de opvarenden centraal en maak je kennis met het verhaal van de Rooswijk en de archeologische vondsten die het project #Rooswijk1740 tot nog toe heeft opgeleverd. Het archeologisch onderzoek, maar ook historisch en genealogisch onderzoek, levert ons steeds meer nieuwe informatie over wat er in januari 1740 gebeurde met het schip dat verging voor de kust van Engeland. Niet alleen over het schip, maar ook over het leven van de mensen aan boord, hoe het was om te werken voor de VOC en welke handel werd gedreven. De tentoonstelling legt een link tussen het historische en archeologische onderzoek naar het VOC-schip. Zo laat bijvoorbeeld de vondst van zilveren munten zien dat de bemanningsleden zilver smokkelden aan boord van het schip om daar winst mee te behalen in Azië. Hoewel dit officieel verboden was door de VOC, toont de vondst een andere praktijk aan.

Het project is uitgevoerd door Tom Quist (redactie), Bas Doppen (webdesigner) en Jelle van Lottum (projectleider). Een belangrijk deel van de teksten is gebaseerd op de rapportage ‘Historisch onderzoek naar het VOC-schip Rooswijk’ van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, samengesteld door Jan Lucassen, Matthias van Rossum en Mike de Windt in 2017.

Gerelateerde nieuwsberichten