Terug naar het overzicht

17-05-2018

The Riddle of Literary Quality bij het Letterenfonds

Op uitnodiging van het Letterenfonds presenteerden wetenschappers Karina van Dalen-Oskam en Joris van Zundert (Huygens ING) tijdens een beleidsmiddag voor de Raad van Toezicht, de Raad van advies en de medewerkers van het fonds resultaten van hun computationele onderzoek naar literaire kwaliteit.

Ook vertelden ze over hun bijdrage aan een pilot-onderzoek naar het voorspellen van bestsellers waarover momenteel veel gediscussieerd wordt. Vooruitlopend op publicaties waaraan beiden werken, volgt hieronder een samenvatting van de presentatie van Van Dalen-Oskam en Zundert.

In het project The Riddle of Literary Quality zijn we op zoek naar patronen in moderne romans. We willen weten welke eigenschappen karakteristiek zijn voor romans die door lezers in hoge mate literair worden gevonden en voor romans die door lezers niet zo literair worden gevonden. We zijn speciaal geïnteresseerd in kenmerken die relatief gemakkelijk te meten zijn en die het goed mogelijk maken teksten (en lezers) met elkaar te vergelijken. Veel aspecten van stijl kunnen we met behulp van software meten in teksten. Daarnaast is in 2013 een grote enquête naar lezersmeningen gehouden: Het Nationale Lezersonderzoek. Bijna 14.000 deelnemers hebben toen hun mening gegeven over 401 romans. Het vernieuwende van het project is dat we de resultaten van die twee manieren van onderzoek ook met elkaar in verband brengen. Hierdoor komen we meer te weten over hoe fictie wordt ontvangen en welke eigenschappen een roman mogelijk moet hebben om door een hedendaagse lezer als literair ervaren te worden.

Lees hier het gehele weblog op de website van het Nederlands Letterenfonds.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de communicatiemedewerkers. Zij leggen desgewenst contact met de juiste medewerker uit het instituut.

communicatie@huygens.knaw.nl
Thijs van der Veen, +31 20 224 68 18
Alice Spruit, +31 20 224 68 19

Gerelateerde nieuwsberichten