Biografie
Na haar studie geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen was Margit van der Steen tien jaar verbonden aan de Universiteit Utrecht als directeur van het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies. Namens de Nederlandse regering nam ze deel aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2003 en sprak daar ook een statement uit. As directeur/eigenaar van AETAS. Bureau voor leeftijdsvraagstukken, gender en diversiteit werkte ze sinds 2001 als onafhankelijk onderzoeker en adviseur voor kennisinstellingen, de landelijke politie, ministeries en maatschappelijke organisaties. In 2011 promoveerde ze aan de Universiteit Leiden op een dissertatie over de socialist, socioloog en feminist Hilda Verwey-Jonker.
Sinds 2011 is ze verbonden aan het Huygens ING als coördinator van de landelijke Onderzoekschool Politieke Geschiedenis en secretaris van de International Association for Political History. Deze parttime functie combineerde ze met postdoc posities aan de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 1 november 2017 is ze ook als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden. Sinds 2020 is ze geaffilieerd onderzoeker bij Atria. Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. In 2020 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar inzet voor samenleving en wetenschap.
Onderzoekschool Politieke Geschiedenis
Coördinatie Onderzoekschool Politieke Geschiedenis. De OPG verzorgt onderwijs aan promovendi, versterkt (internationale) samenwerking en zet zich in om de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek op het terrein van de politieke geschiedenis te bevorderen.
www.onderzoekschoolpolitiekegeschiedenis.nl
Belangrijkste publicaties
Drift en koers. De levens van Hilda Verwey-Jonker (1908-2004) (Amsterdam 2011, tweede druk, Bert Bakker). (proefschrift).
The Ideal of Parliament in Europe since 1800 (co-editor with Remieg Aerts, Carla van Baalen, Henk te Velde and Marie-Luise-Recker). (London, Pallgrave McMillan 2019)
´Housewives in politics: Local pioneers in the Netherlands after the enfranchisement´, in Journal of Modern European History 18,3(2020) 264-268.
De stem van het volk. Kiezers in Den Haag (1946-2010), Den Haag 2013
Publicaties
Belangrijkste publicaties
- Herpublicatie 1 lemma
- Drift en Koers
- Review of: Hans Renders en Binne de Haan (eds.), Theoretical Discussions of Biography: Approaches from History, Microhistory, and Life Writing (Lewiston, NY [etc.]: The Edwin Mellen Press, 2013, 434 pp.
- Review of: Herman Langeveld, De man die in de put sprong. Willem Schermerhorn, 1894-1977
- De stem van het volk.
- De moderne politieke geschiedenis in Limburg. Een geschiedenis.
- Europe and what lies beyond.
- [Review of] W.H. Weenink, Vrouw achter de troon. Marie Anne Tellegen 1893-1976.
- Marcus Bakker. Een gelovig communist. [Review of Leo Molenaar, Nooit op de knieën. Marcus Bakker (1923-2009) communist en parlementariër.]
- Brussel is een bodemloze put … en zes andere clichés over de Europese Unie.
- [Review of] Sytze van der Zee, Harer Majesteits loyaalste onderdaan.
- [Review of] Rumour rond een flamboyante partijvernieuwer: Haya van Someren-Downer (1926-1980).
- Wie was dr. Hilda Verwey-Jonker?
- De moderne politieke geschiedenis in ‘Limburg. Een geschiedenis’.
- Lege koffiekoppen en vuile asbakken.
- [Review of] Sheila Sitalsing, Mark. Portret van een premier
- [Review of ] De eeuwige tweede man.
- [review of] Annelies van Heijst en Marjet Derks, Catharina Halkes, ‘Ik verwacht iets groots’.
- [Review of] Adinda Akkermans en Roos Menkhorst, Bibeb. Biechtmoeder van Nederland.
- [Book reviews] Han van Bree, De geest van het Oude Loo. Juliana en haar vriendenkring 1947-1957 and Jolande Withuis, Juliana. Vorstin in een mannenwereld.
- ‘Het was het nieuwe geluid dat gehoord werd.’
- Hilda Verwey-Jonker
- Jaarrede
- ‘Het was het nieuwe geluid dat gehoord werd’.