Terug naar het overzicht
Afdeling Geschiedenis
Specialisatie Economische, maritieme en koloniale geschiedenis

Biografie

Maartje Hids (1999) heeft zowel haar bachelor als master Economische Geschiedenis in Leiden behaald, waarbij haar focus lag op de economische netwerken in de maritieme, koloniale wereld. Haar MA-scriptie gaat over Nederlandse schepen die gekaapt werden door Franse kapers uit Saint-Malo tijdens de Negenjarige Oorlog en de Spaanse Successieoorlog. Hierbij ging het zowel om de kaapvaart als fenomeen als de (economische) gevolgen daarvan.

Tijdens haar studie is ze onder andere studentassistent geweest bij het ‘Exploring Slave Trade in Asia’-project op het IISG geweest. Hier werkte ze aan het creëren van een database over de slavenhandel in Azië in de vroegmoderne tijd. Ook heeft ze stage gelopen bij de stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst bij het programma ‘History Matters’, waar elke maand een uitzending werd gemaakt voor Rotterdammers over het koloniale en slavernijverleden van hun stad.

Publicaties

Master thesis, In handen van den viant gevallen: De Franse kapingen vanuit Saint-Malo van Nederlandse schepen tussen 1688 en 1713.

‘Zo ging de rotterdamse politiek eerder om met het slavernijverleden’ op Versbeton.nl

Onderzoeksprojecten

Publicaties