Terug naar het overzicht
Afdeling Wetenschapsgeschiedenis
Specialisatie Geschiedenis van wetenschappelijke instrumenten en instituties
Contact huib.zuidervaart@huygens.knaw.nl
+31 (0)20-2246868

Biografie

Huib Zuidervaart studeerde Natuurkunde, Sterrenkunde en Geschiedenis der Natuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). In 1999 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Van ‘Konstgenoten’ en Hemelse Fenomenen. Nederlandse Sterrenkunde in de Achttiende Eeuw. Hij was werkzaam in uiteenlopende functies in het voortgezet en universitair onderwijs en in de museumwereld, onder meer bij Museum Boerhaave, de Vrije Universiteit, de Universiteit Leiden en het University College Roosevelt. Vanaf 2007 tot zijn pensionering in 2017 werkte hij bij het Huygens ING als senior onderzoeker en (tot 2016) als redactiesecretaris van Studium, tijdschrift voor Wetenschaps- en Universiteitsgeschiedenis. Van 2016 tot 2019 werkte hij bij de Universiteit Utrecht als boekrecensieredacteur van ISIS, official Journal of the History of Science Society. Op dit moment werkt hij als gastmedewerker, samen met Douglas Anderson, aan de voltooiing van de uitgave van Alle de Brieven van Antoni van Leeuwenhoek. Ook publiceert hij nog regelmatig over zijn veld van onderzoek: de wetenschaps-geschiedenis van de vroeg-moderne tijd, met name de rol hierin van wetenschappelijke instrumenten, instituties en collecties.

Belangrijkste publicaties

ARTIKELEN:
• ‘Over ‘Astronomisten’ en ‘Konstgenoten’. Aspecten van kenniscirculatie in Middelburg in de 18e en vroege 19e eeuw’ (2020)
• ‘The long forgotten relation between an English binocular and a Dutch philosopher: Frans Hemsterhuis (1721–1790) as Herschel’s precursor and designer of Dollond’s achromatic binocular telescope’ (2019)
• A New Theory on the Origin of Two Paintings by Johannes Vermeer (1632–1675) of Delft (2019)
• [Met Tiemen Cocquyt], ‘The Early Development of the Achromatic Telescope Revisited’ (2018)
• [Met Marlise Rijks] ‘‘Most rare workmen’: optical practitioners in early seventeenth-century Delft’ (2015)

BOEKEN:
• [Met Fokko Jan Dijksterhuis & Andreas Weber] Locations of Knowledge in Dutch Contexts (2019)
• [Met L. Palm, D. Anderson & L. Entjes] Alle de Brieven van Antoni van Leeuwenhoek, deel XVII (1712-1716) (2018)

Research output in Pure