Terug naar het overzicht
Afdeling Letterkunde
Specialisatie Digital editeren, computationeel tekst modelleren, moderne manuscripten
Contact elli.bleeker@huygens.knaw.nl
+31 (0)20-2246800

Biografie

Elli Bleeker koos na een bachelor Franse taal en cultuur (2009) aan de Universiteit van Amsterdam voor een master Book and Digital Media Studies (2010) aan de Universiteit Leiden. Deze master was een schot in de roos en bracht haar op het spoor van de digitale editiewetenschap en bronontsluiting. Na drie jaar als junior researcher bij het Huygens ING te hebben gewerkt aan het project Manuscripten Anne Frank (2011-2014), begon ze aan haar promotieonderzoek bij het Centre for Manuscript Genetics aan de Universiteit Antwerpen (2014-2017). Daarin onderzocht ze de veranderende rol van de wetenschappelijke digitale editeur van moderne manuscripten. Ze kreeg hiervoor een beurs van het Marie Sklodowska-Curie Training Network “DiXiT” en werd getraind in het bestuderen en editeren van manuscripten en het modelleren van tekst in TEI/XML. Daarna keerde ze terug naar Nederland om te werken bij het R&D team van de afdeling Digitale Infrastrutuur (2017-2020). Momenteel werkt ze als onderzoeker bij het Huygens ING met Ronald Haentjens Dekker aan de projecten TAG en CoMET. Hierin onderzoekt ze het potentieel van graph technologies voor het computationeel modelleren van literaire manuscripten. Dit betekent dat ze veelvuldig wordt geconfronteerd met complexe manuscripten die zich maar lastig laten modelleren. Tot nu toe heeft dit haar niet kunnen afschrikken, integendeel. Om anderen even enthousiast te krijgen voor het onderzoeksveld heeft ze samen met collega’s Marijke van Faassen, Rik Hoekstra en Marijn Koolen het project A Companion for Digital Editing Methods opgericht. Daarnaast is ze associate editor van het tijdschrift Variants, board member van de European Society of Textual Scholarship en de DH Benelux Steering Committee, en lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Publicaties

Bleeker, Elli, Bram Buitendijk en Ronald Haentjens Dekker. 2020. “Marking up microrevisions with major implications: Non-linear text in TAG.” Presented at Balisage: The Markup Conference 2020, Washington, DC, July 27 – 31, 2020. Proceedings of Balisage: The Markup Conference 2020. Balisage Series on Markup Technologies, vol. 25. https://doi.org/10.4242/BalisageVol25.Bleeker01

Bleeker, Elli. 2019. “Spoorzoeken in het archief: Vergeten schrijvers in het Literatuurmuseum”. Literatuurmuseum.nl, 14 november 2019.

 

Research Output in Pure