Terug naar het overzicht

20-11-2020

Karina van Dalen-Oskam honorair hoogleraar aan de University of Wolverhampton (VK)

Karina van Dalen-Oskam is per 1 november aangesteld als honorair hoogleraar aan de School of Humanities van de University of Wolverhampton in het Verenigd Koninkrijk. Zij zal samen met hoogleraar Bas Groes leiding geven aan het project ‘Novel Perceptions: towards an inclusive canon’.

Karina van Dalen-Oskam lanceerde maandag 16 november op het Being Human Festival – het grootste festival voor de geesteswetenschappen in het Verenigd Koninkrijk – samen met schrijver Kit de Waal en hoogleraar Engelse literatuur Bas Groes van de University of Wolverhampton het onderzoeksproject ‘Novel Perceptions’. Dit Britse onderzoek van de University of Wolverhampton repliceert het project ‘The Riddle of Literary Quality‘ dat Van Dalen-Oskam leidde van 2012 tot 2019. Dat project analyseerde hoe de literaire kwaliteit van romans werd beoordeeld in Nederland.

Dankzij haar benoeming tot honorair hoogleraar zal de expertise van Van Dalen-Oskam stevig worden verankerd in het team van de University of Wolverhampton. Ze kijkt er naar uit om te ontdekken wat een roman literair maakt in de perceptie van Britse lezers: “Ik ben benieuwd in welke opzichten dit verschilt van wat ik over Nederlandse lezers heb geleerd, en hoe deze verschillen verklaard kunnen worden.”

De meningen over vierhonderd Engelstalige romans worden verzameld in de online survey ‘the 2020 Reader Review’, die eveneens op 16 november is gelanceerd.

‘Novel Perceptions: towards an inclusive canon’ ontving eerder dit jaar £ 300.000 van de Arts and Humanities Research Council (AHRC), het belangrijkste fonds voor de kunst- en geesteswetenschappen in het VK.

Zie voor meer informatie de Engelstalige projectpagina en de beschrijving in het Nederlands op onze website.

Gerelateerde nieuwsberichten