Terug naar het overzicht

1 oktober

Lancering Visualizing the Unknown


Locatie Zoom
Aanvang/einde 14:30 uur - 16:30 uur

Dit opwindende project heeft tot doel de baanbrekende observaties van 17e-eeuwse microscopisten zoals Robert Hooke, Johannes Swammerdam en Antoni van Leeuwenhoek te reconstrueren. Geconfronteerd met voorheen onbekende structuren zoals de anatomie van insecten, sperma en bacteriën, moesten deze baanbrekende microscopisten een nieuwe beeldtaal ontwikkelen om hun waarnemingen vorm te geven, vast te leggen en te verspreiden. Wat zagen ze? Hoe gaven ze hun waarnemingen weer?

Hoe overtuigden ze hun wetenschappelijke collega’s en het publiek van nieuwe wetenschappelijke feiten? Door gebruik te maken van originele microscopen, specimens en tekeningen zal het onderzoeksproject ‘Visualizing the Unknown’ nieuw licht werpen op dit proces, dat vandaag de dag nog steeds relevant is in wetenschapscommunicatie. Tijdens de lancering van het project zullen enkele beelden van het project worden getoond.

Namens het projectteam nodigen wij u van harte uit om de kick-off van het onderzoeksproject online bij te wonen. De officiele lancering vindt plaats in Rijksmuseum Boerhaave op 1 oktober, 14:30-16:30: Visualizing the Unknown. Wetenschappelijke observatie, representatie en communicatie in de 17e-eeuwse wetenschap en samenleving.

Om het evenement via Zoom te volgen kunt u zich HIER registreren.

Programma

14:30 Welkomstwoord, Amito Haarhuis, directeur Rijksmuseum Boerhaave

14:40 The making of het project: achtergronden, uitdagingen en technieken, Sietske Fransen en Tiemen Cocquyt

15:10 Van observatie tot publicatie: de rol van beelden in de wetenschap, Eric Jorink

15:30 Ontsnapt uit het MicroLab: enkele teasers en trailers, Wim van Egmond

15:40 Visualizing the Unknown and the Republic of Letters, Dirk van Miert, directeur Huygens Instituut (KNAW)

16:00 Vragen, afsluitende opmerkingen

Het onderzoeksproject is een samenwerking tussen het Huygens Instituut voor de Geschiedenis van Nederland (KNAW), Bibliotheca Hertziana – Max Planck Instituut voor Kunstgeschiedenis en Rijksmuseum Boerhaave. Andere partners zijn de Royal Society of London en het Rijksmuseum. Dit project wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).