Terug naar het overzicht

31 augustus tot en met 4 december 2022

Constantijn Huygens. Een leven in brieven


Locatie Huygens' Hofwijck en Huygens' Swaensteyn

In 2022 vieren we de voltooiing van de online database met zijn uitvoerige correspondentie van Constantijn Huygens. Om dit luister bij te zetten, organiseren de Voorburgse musea Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn twee tentoonstellingen in samenwerking met Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en NL-Lab van het KNAW Humanities Cluster. Vanaf 31 augustus de omvangrijke presentatie ‘Constantijn Huygens. Een leven in Brieven’ en vanaf 5 april 2022 ‘Constantijn Huygens. Geuren en Beelden’.

Een biografisch veelluik

Iedere originele brief zal in de tentoonstelling steeds worden gepresenteerd in combinatie met een of meer objecten die verband houden met die brief. Zo gaat een schrijven van Béatrix de Cusance, hertogin van Lotharingen en goede vriendin van Constantijn, vergezeld van haar levensgrote portret door Anthonie van Dijck én haar geconserveerde hart in een loden kistje. Maar ook zien we het portret van Amalia dat tot voor kort nog de nok van de Oranjezaal in Huis ten Bosch sierde en tot nu toe onbekende portretten van Constantijn en Christiaan Huygens. Door die combinatie van brieven en bijbehorende objecten ontstaat in veertig vensters een rijk geschakeerd en fascinerend beeld van het leven en werk van Constantijn Huygens.

Ontdekkingen

Tijdens het onderzoek voor het digitaliseringsproject werden spectaculaire ontdekkingen gedaan. Bijna 700 niet eerder bekende brieven doken op, waarmee nieuwe correspondenten en onverwachte aspecten van Huygens in beeld kwamen. Zo zal de enige brief van Constantijn Huygens aan Johan de Witt, die onlangs op het Nationaal Archief werd ontdekt, zijn primeur op de tentoonstelling beleven.

Parfumeur

‘Constantijn Huygens. Geuren en Beelden’ staat in het teken van nieuwe perspectieven en primeurs rondom Constantijn Huygens. Zo zal in samenwerking met De Jonge Academie Constantijns tot nu toe vrijwel onbekende kwaliteit als parfumeur worden belicht. Een van de door hem ontworpen geuren is gereconstrueerd op basis van een eigenhandig recept. In samenwerking met de cosmeticafirma HUYGENS PARIS en de Zwitserse producent Givaudan kan de bezoeker deze geur straks zelf ruiken, of er een geurkaars van aanschaffen. De geur van de Gouden Eeuw.

Gerrit Rietveld Academie

Onder de titel Rietveld – Huygens Exchange. What has Huygens ever done for us? gaan tien studenten van de Jewellery – Linking Bodies afdeling van de Gerrit Rietveld Academie onder meer in op de schaduwzijde van het tijdperk waarin Huygens leefde.  De tien kunstprojecten worden tentoongesteld in Huygens’ Hofwijck. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek, samengesteld door Ineke Huysman en Ad Leerintveld, gastconservatoren van de tentoonstelling. Meer dan dertig deskundigen belichten in de rijk geïllustreerde bundel de in het hedendaags Nederlands vertaalde brieven en plaatsen ze in hun historische context. De publicatie wordt uitgegeven door Uitgeverij Catullus en is vanaf 2 april 2022 verkrijgbaar bij de betere boekhandel.